20 Ekim 2010 Çarşamba

Bu Boka Sanat Mı Diyorsunuz?

Sanatın tek bir tanımı yapılabilir mi? Tartışmaya açık bir soru ve tartışılıyor. Kimilerine göre sanat yaptığını iddia eden herkes sanatçıdır, kimine göre ise sanatın kurallarına uyan kişi sanatçıdır. Tüm bu tartışmaları bir kenara atıp şu ufak soruyu cevaplandırmaya ne dersiniz: Bir müzeye giriyorsunuz ve cam bölmede saklanan bir konserve görüyorsunuz. Yaklaşıp bakıyorsunuz. Üstünde şunlar yazıyor; “Sanatçının Boku. İçindekiler: 30 gr yeni yapılmış dışkı. Servise hazır.” Bu pisliğe sanat diyebilir misiniz?

Sanatçılık kariyerinin en büyük eseri kakasından ibaret olan Piero Manzoni ve bu bildiğimiz insan kakasına en son 23 Mayıs 2007’de bir müzayedede 124.000 euro vermiş insanlar buna sanat diyebiliyor. Bu insanlar farklı bir dünyada yaşamıyorlar. Her gün kubura bıraktıkları pisliğe 124.000 euro veren insanlar ve vücudunun fizyolojik bir işlemini, kubura bırakmak yerine 90 adet konserveye dolduran ve bunları kavramsal sanatın bir eseri olarak sergileyen adam bizim soluduğumuz havayı kullanıyor. Piero Manzoni artık yaşamıyor ama boku halen aramızda. Satılmamış olan konservelerin her biri ayrı bir müzede çok yüksek bir koruma altında sergileniyor. Manzoni’nin her insanın kıçından çıkan kakaları öyle değerli ki, bir müze güneş ışığına maruz bırakılıp bozulan kakası yüzünden dava edilip, yüksek bir tazminat ödemeye maruz bırakılmış. Açık artırmalarda şimdiye kadar birkaç konserve satılmış. Hatta bu konservelerden birisi, satın alan zengin sanatseverin evinde patlamış çünkü konservenin içinde yıllarca kapalı kalan kaka yüzünden metan gazı sıkışması olmuş.

Koprofoliye sanat kılıfı uydurarak ortamlara akmaya çalışan bu sanatseverler hızlı atın arkasından koşup sanata doyabilirler. Hatta bu sanatseverlere tavsiyemiz şudur: 124.000 euroluk sanatçının boku yerine Taksim Umumi Tuvaleti’nde bedavaya halkın birbirinden çeşit (patatesli, sulu, kaya gibi sert) bokuna sahip olun ve böylece sanatı sanat için değil halk için yapın.

(Not: 2008 senesinde o zaman çalıştığım aylık dergide yazmıştım bunu. Az önce rastladım, hoşuma gitti. Dergi dışında da olsun istedim.)

4 yorum:

  1. her saadet ıstırapla satın alınır --alıntı--

    YanıtlaSil
  2. manzoni kabız mıymış? onu mu demek istiyorsunuz?

    YanıtlaSil
  3. eekşide severek takip ediyorm müthişsin bence :)

    YanıtlaSil
  4. iğrenç ne sanatı adam sıçmış sanat demiş zengin olmuş zıkkımlanmış gitmiş

    YanıtlaSil